Hoka Mach 4 – peruslenkkarit moneen käyttöön

Mainos: Hoka Suomi / @timetofly_suomi


Olen ollut Hoka Mach -fani lenkkarimallin lanseerauksesta lähtien. Macheista muotoutui versio versiolta ehdoton lempitossuni, joka sopi kaikkeen muuhun, paitsi hitaaseen jalkojen perässä raahaamiseen.

Aloin olla hieman levoton lemppareideni puolesta kuullessani, ettei Mach nelosessa olisi yhteistä edeltäjiensä kanssa kuin ainoastaan nimi. 

 

Jalkani ovat haasteelliset, joten otan testattavakseni vain ne lenkkarit Hokalta, jotka ovat joko leveämpiä tai niissä käytetty kangas antaa armoa ulospäin sojottaville vaivaisenluille ja leveälestiselle jalalleni. En voinut olla ennakkoon täysin varma Mach 4:n sopivuudesta jaloilleni, joten hankin lenkkareiden tyhjennysmyynnistä varmuuden vuoksi varastoon pari paria Mach kolmosia, jotta mulla oli takuuvarmoja vauhtikiitureita koko kevääksi ja alkukesän juoksuihin. 



Uudet Mach neloset matkalla kotiin. Rakastan värikkäitä lenkkareita, enkä huolestu, vaikka ne saisivatkin lenkillä rapaa niskaansa. Ahkera, eri sääolosuhteissa juokseminen saa näkyä lenkkareissa.  


Sain uudistetun Mach 4:n testattavaksi huhtikuun lopussa. Tätä kirjoittaessani ensimmäinen pari alkaa olla ehtoopuolella ja uusilla olen ehtinyt juosta muutaman lenkin. Yhdistäviä tekijöitä edeltäjänsä kanssa ovat loistava vaimennus ja keveys. Mach 3 istui kuin hansikas, mutta tähän uuteen lenkkariin on saatu aikaiseksi vieläkin parempi istuvuus. 


Mach nelosia saa ainoastaan normaalilevyisinä ja aluksi lenkkarit tuntuivat hieman ahtaalta. Parin juoksukerran jälkeen joustava kangas asettui kohdilleen muotojeni mukaan. Hengittävä päällinen on toiminut ohuilla sukilla myös kesäheteillä ja ilokseni vaivaisenluut eivät ole onnistuneet porautumaan kankaan läpi.



Vaivaisenluut vaativat oman tilansa tossuissa. 

Jos olet ostamassa yleislenkkaria kaikenlaiseen lenkkeilyyn, Mach 4 on päivittäiseen juoksuun varteenotettava vaihtoehto. Alla omia kokemuksiani lenkkareiden toimivuudesta erilaisilla lenkeillä. 


Kevyttä ja vauhtileikittelyä

Kevyille peruslenkeille, ruskolenkkeihin ja vauhtileikittelyyn Mach 4 on takuuvarma valinta. Hoka on lisännyt malliin takasiiven, joka lisää vakautta ja ohjaa askeleen takaisin painon siirtyessä kantapäälle. En osaa sanoa, onko siitä varsinaisesti hyötyä kaltaiselleni keskijalka-astujalle, sillä tossuissa on muutenkin tuttua hokamaista, vaivatonta päkiöille askeleen vievää rullaavuutta. 


Pitkät maratonvauhtiset vedot

Mach 4 on ketterä tossu, joka toimii loistavasti rennon reippaissa rykäisyissä. Itse asiassa lenkkareiden olemassaolon unohtaa vauhdin hurmassa, jalkojen viedessä eteenpäin. 


Pitkis

Tästä uudesta mallista on tullut kenkäkaapissani kova kilpailija Cliftonin rinnalle. Machin kimmoisuus on samaa luokkaa Cliftonin kanssa, mutta vaimennus on kiinteämpi. Uudet Machit ovat toimineet tosi hyvin erityisesti loppua kohden kiihtyvillä pitkiksillä. Jalat ovat kestäneet näissä mainiosti kolmenkin tunnin iskutuksen. 



Mach neloset on helpompi kiristää, kuin edeltäjänsä. Nauhat ovat mukavan liukkaat. Tuplasolmuun riittää tarpeeksi nauhaa ja lukkonauhoituksella nauhoitus pysyy tarpeeksi napakalta koko treenin ajan. Lenkkareihin on lisätty kiitettävästi heijastinpintaa. 


Palauttava lenkki

Hitaalle, pk1-alueen alarajalle hädin tuskin yltäville lenkeille valitsen mieluiten jotain muuta, kuin Mach 4:t. Toki näitäkin voi roikottaa perässä, mutta tossun parhaat ominaisuudet eivät ainakaan minun hitailla vauhdeillani pääse oikeuksiinsa. Näille lenkeille valitsen Hoka-valikoimasta Bondi seiskat. 


Kisavauhtinen kymppi

Mach 4 soveltuu monenlaiseen juoksuun, mutta vauhtivetoihin ja kympin kisaan olen laittanut suosiolla edeltävän version tai Carbon X:t jalkaan. *)  En ole yrityksistäni huolimatta tullut sinuiksi tossujen kanssa kovemmissa vauhdeissa. 


Maratonin mittainen kisa

Voisin laittaa Mach neloset jalkaani jänistellessäni maratonin vähän päälle neljän tunnin aikaan tai puolikkaan kahden tunnin pintaan. Nopeammalle kokopitkälle ja puolimaratonille valintani osuu kuitenkin kisakenkiin, joissa saan alustaan napakamman tuntuman. 



Kantapään kangasulokkeen muotoilu estää akillesjänteen hankausta. Lenkkarit voi myös vetää jalkaan kätevästi sen avulla. 


*) Myös Rocket X tai Rincon 2 olisivat varteenotettavia vaihtoehtoja, mutta näistä malleista minulla ei ole omakohtaista kokemusta. 


Mitä jos saisin ottaa juoksupainotteiselle lomamatkalle vain yhdet lenkkarit?

Vaikea valinta. Moni liputtaa Mach nelosen puolesta, mutta itse päätyisin mahdollisesti uusimpaan Cliftoniin (Clifton 8). Niiden ulkopohjassa on vahvempaa kumiseosta kuluvimmissa kohdissa, Macheista sitä ei ole. Matkalla voisin ottaa Cliftonit myös kävelykäyttöön, toisin kuin Machit, joita en halua kuluttaa kuin juostessa. 



Vanhat ja uudet. Ylempien vesikelipito alkaa olla heikohkoa, sillä pohjakuvio on osin kadonnut ja urat ovat painuneet kasaan kovassa käytössä. 


Osta lenkkarit, jotka sopivat just sulle

Yksi lenkkari sopii yhdelle, toinen toiselle. Ja mikä se mahtaa olla, selviää vain kokeilemalla eri merkkejä ja eri malleja. 


Katukiituritestausta:

Haluatko päästä testaamaan Macheja muutenkin, kuin ympäri urheilukaupan sukkahyllyä? Turussa järjestettävillä juoksumessuilla pääset lenkkaritestauksen makuun pe 20.8. ja la 21.8. pidettävillä Test Runeilla. Lisätietoa messuista Anni Liukan IG-tililtä @anniliukka. 


Polkujuoksulenkkaritestausta:

Hokan testikeskus on mukana Suomen Ladun polkujuoksukiertueella. Tästä lisätietoa Hoka Suomen Insta-tililtä @timetofly_suomi


Mach 4 on oiva lisä Hokan lenkkarivalikoimaan. Näitä mun ei tarvitse alkaa haalia varastoon, sillä tätä mallia tulee olemaan tarjolla jatkossakin. 

Ei kommentteja