Yleisimmät juoksuvarusteisiini liittyvät kysymykset koskevat lenkkareita ja näistä top kolmoseen yltää kysymys:
Kuinka kauan juokset yksillä lenkkareilla?Vastaus ei ole aivan yksiselitteinen, vaikka haluaisinkin antaa tarkan kuukausi- tai/ja kilometrimäärän.
Näppituntumalla sanoisin, että mulla kuluu vuodessa ainakin 3-4 lenkkarit. Mutta näppituntuma ei vastaa välttämättä todellisuutta. Jotkut juoksutossuista tuntuvat kestävän pienen ikuisuuden, kun taas joistakin tuntuu kimmoisuus ja joustavuus katoavan nopeammin. Lenkkareiden juoksuominaisuudet, merkki, malli, pohjan kovuus, juoksualusta, oma kulloinenkin painoni... Muuttuvia tekijöitä voisi listata vaikka kuinka.
Oikeanpuoleinen lenkkari on kevytrakenteisen miehen, vasemmanpuoleinen on minun. Kuvasta ei valitettavasti näe, kuinka pohja on näissä likaisemmissa myös huomattavasti enemmän lytyssä. Juoksutossu on joutunut raskaampaa juoksijaa kantaessaan paljon rankemmalle koetukselle.
Ystävälläni Katjalla oli Masokistin unelmaa juostessaan useampi pari Hokia mukanaan siltä varalta, jos hänen jalkansa olisivat kaivanneet lisävaimennusta tai -tukea 100 kilometrin matkalla. Olemme juoksijoina ja fyysisiltä ominaisuuksiltamme melko erilaisia. Katjan lenkkarit olivat aika tehokkaasti juostuja. Sellaisia, jotka olisivat saaneet omat jalkani huutamaan apua ja pian. Hänelle ne kuitenkin sopivat myös niidenkin kilometrien jälkeen, jotka olisivat mulle ehdottomia maksimeja. Emme siis ole juoksijoina tältäkään osin identtisiä.
Katjalla oli kolmannet Hokat jaloissaan, nämä odottelivat tankkauspöydän alla.
Yritän parhaani mukaan pitää kirjaa siitä, kuinka monta kilometriä olen ulkoiluttanut kutakin paria. Siitä ei ole kuitenkaan tullut vielä rutiinia, joten tilastoista päätellen olen juossut suurimman osan lenkeistä sukkasillani tai peräti paljain jaloin. Entäpä jos kävelen lenkkarit jalassa paikasta toiseen, esimerkiksi kisapäivinä tai treenipaikalle mennessä? Nämäkin kilometrit pitäisi varmaan laskea yhteen juostujen kanssa.
Terwamaratonin jälkeisenä aamuna steppailemassa kaupungilla. Lenkarit jalassa, tietty.
Juoksenko aina samoilla lenkkareilla vai vaihdanko välillä toisiin? Lenkkareiden huilaaminen ja rauhassa kuivuminen tekee niille hyvää. Samalla hyvä kohtelu pidentää niiden käyttöikää.
Millä alustalla juoksen? Sepeli ei tosiaankaan tee hyvää lenkkareiden pohjille ja poluilla juostessa oksat seivästävät peruslenkkarit helposti. Vaikka mulla on arsenaalissa myös vaativammille alustoille sopivat tossut, ne eivät ole kuitenkaan välttämättä mukana juuri silloin, kun tekee mieli poiketa pöpelikköön. Yleensähän juoksen miltei ainoastaan asfaltilla.
Välillä lenkkareita on syystä jos toisesta liotettava. Pesukoneeseen en ole raaskinut tunkea niitä.
Lenkkareiden pohjista ja päällisestä voi päätellä paljon, mutta ne eivät aivan suoraan kerro sitä, ovatko lenkkarit saavuttaneet elinkaarensa pään. Vaivaisenluuni rei´ittävät liian kapealestisen lenkkarin jo ensimmäisten 200 kilometrin aikana. Lisäksi juoksen jalat liian lähellä toisiaan, joten olen viiltänyt juostessani jokaisen lenkkarin sisäsyrjältä ylimääräiset ulokkeet pois. Kumpikaan näistä ei kuitenkaan vaikuta itse lenkkareiden juoksukelpoisuuteen, varsinkin jos saan ilmastoidut lenkkarit nauhoilla napakoiksi.
Näillä rei´itetyillä lenkkareilla tuli juostua vielä viitisensataa kilometriä ennen kuin saivat kyytiä.
Toki hälytyskellojen tulisi soida, jos pohja on täysin kulunut, eikä siinä ole enää tarvittavaa pitoa. Tuskin kukaan meistä odottaa vaihtoa aivan siihen saakka, kun lenkkareiden pohjat rapisevat palasina eteisen lattialle. Tai no, on se mulle ainakin kertaalleen tapahtunut, kun en raaskinut heittää kauan aikaa sitten ostamiani, vähän juostuja lenkkareitani pois, vaan odotin sitä hetkeä, jolloin aktivoituisin taas harrastukseni kanssa. Jouduin palaamaan lenkkipoluille urheilukaupan kautta.
Yksi varma, mutta äh-niin-tylsä merkki lenkkareiden kulumisesta ja vaimennuksen katoamisesta, on erilaiset epämääräiset polvi-, lonkka- ja jalkakivut. Ne tulevat salakavalasti ja pahimmassa tapauksessa vanhat lenkkarit hajottavat jalan kunnolla. Olen itse siitä pelottava esimerkki. En halunnut jättää maratonviimeistelyn viimeistä tosi pitkää, 28 kilometrin lenkkiä kesken. Puskin sen läpi, vaikka Triumphit olivat tuntuneet jo usean viikon ajan näkkileiviltä. Onneksi selvisin lyhyellä huilailulla, sillä pahimmassa tapauksessa olisin saattanut hankkia itselleni peräti murtuman ihan omaa tyhmyyttäni. Nykyään kuuntelen kroppaani ja erityisesti jalkojani aivan toisenlaisella herkkyydellä.
Juoksin Asicseilla varmaankin parisenkymmentä vuotta kunnes lesti muuttui jaloileni mahdottomaksi. Tai olisikohan se ollut toisin päin? Joka tapauksessa pitkislenkkareikseni valikoituivat Sauconyn Triumphit tukholmalaisen urheilukaupan alekorista. Olisin varmaankin ostanut sellaiset uudemmankin kerran, mutta niitä ei löytynyt lahden tältä puolelta.
Alan tutkailla lenkkareitani kriittisesti siinä vaiheessa, kun olen juossut niillä arviolta viitisensataa kilometriä. Viimeistään siinä vaiheessa pyrin hankkimaan uudet korvaavat varastoon ja rinta rinnan juostavaksi. Vaikka uusissa juoksutossuissa juoksutunne onkin paljon tuoreempi kuin uskollisissa juhdissa, silti niissä vanhoissa on parhaimmillaan vielä satoja kilometrejä juostavana ja vaimennusta jäljellä, ennen pakkoeläkkeelle laittamista. Juoksuun ei tule taukoa, vaan siirtyminen uusiin on jouhevaa. Viimeistään siinä vaiheessa teen taas itselleni pyhän lupauksen, että alan kirjata kilometrejä ylös. Ja yhtä nopeasti unohdan sen.
Tämänhetkiset lenkkarini: Hoka Challenger ATR 5:lla olen juossut viime talvesta lähtien, lähinnä hangessa. Carbon X:t ovat olleet elokuusta lähtien kisakenkinäni ja mukana vauhdikkailla lenkeillä. Clifton 5:n leveä malli on ollut pitkistossuna toukokuusta lähtien ja Cliftonin kuutosmalli kesäkuusta. Jälkimmäisillä olen myös kisannut, mm. Twilight Runilla. Olen juossut näillä jälkimmäisillä yhteensä yli 1000 kilometriä kuluneen 7 kuukauden aikana.
***
Postauksen kuvat ovat Hokia lukuunottamatta aikaisemmista blogipäivityksistäni. Hoka One One -lähettiläänä saan Hokan lenkkareita testattavakseni joko ilmaiseksi tai omakustannehinnalla.
Ei kommentteja