Maali lähestyy. Viimeiset voimat on keskitettävä jalkoihin. Huomio herpaantuu keskivartalon lihaksista. Nyt on tärkeintä saada juoksu loppuun, muulla ei ole väliä.
Housuihin lorahtaa jotain lämmintä. Kuvittelin 41 kilometrin verran, että tämä maraton olisi erilainen. Mieluummin keskittyisin maalissa tuuletteluun kädet kohti taivasta, kuin peittelisin märkiä juoksutrikoitani.
Harva uskaltaa julkisesti myöntää, että ikävä vaiva liipaisee läheltä omaa napaa. Ei inkontinessiongelma kasvoja kaipaa, mutta mun on helpompi kertoa tulevasta hypopressive-kuntoutuksestani, kun voin puhua asioista niiden oikeilla nimillä.
Olen yrittänyt vahvistaa omatoimisesti lantionpohjan ja vatsan lihaksia, mutta kaikesta päätellen niiden toiminta on edelleenkin häiriintynyttä, sillä juoksun kasvattama kehon sisäinen paine aiheuttaa virtsankarkailua.
Aloitinko juoksun liian aikaisin synnytyksen jälkeen? Ajatus heräsi taas kerran luettuani Ylen sivuilla julkaistun artikkelin vatsalihasten erkaumasta:
... Ongelma ei parane itsestään, mutta voi pahentua ajan kanssa, jos siihen ei puututa. Moni vaihdevuosien pidätysongelma olisi ehkäistävissä, jos asiaan tartuttaisiin ajoissa, heti synnytyksen jälkeen.
Onnenhetkiä Tampereen maratonilta. Vihdoin maalissa.
Hypopressive kehitettiin alunperin työkaluksi raskaudesta ja synnytyksestä toipumiseen. Olisipa joku ohjannut mut helpotusta hakemaan silloin vuosia sitten kun sain lapseni. Onneksi tähänkin pätee sanonta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tämä keskikehon lihaksistoa ylläpitävä ja huoltava tekniikka ei ole kuitenkaan vain synnyttäneille eikä ainoastaan naisille. Myös urheileville miehille siitä on selvää hyötyä.
Virtsankarkailun poistaminen on vain osa yhteistä projektiamme. Hypopressivellä voi saada paljon muutakin hyvää aikaiseksi:
Hypopressive kuntouttaa ja ennaltaehkäisee lantionpohjan ongelmia (virtsankarkailu, laskeumat) ja toimii osana erkauman kuntoutusta. Se parantaa ryhtiä, parantaa hengityskapasiteettia, vakauttaa lantionseutua vähentäen näin alaselän vammautumisriskiä, parantaa elämänlaatua ja kaventaa vyötärönseutua.Aika paljon luvattu. Saan tehdä tosissani töitä saadakseni lihakseni kuntoon. Jos ja kun opin oikean hypopressive-tekniikan, siitä tulee osa palauttavaa treeniäni juoksun jälkeen.
Tervetuloa seuraamaan kuntoutustani! Aloitamme viikon kuluttua alkukartoituksella ja sen jälkeen raportoin edistymisestäni ja mahdollisista takapakeista. Ensi juoksukauden mittaan pääsen käytännössä testaamaan kuinka hyvin olen sisäistänyt uudet opit lihaksieni hallinnassa ja hengitystekniikassa.
Ja sitä paitsi jos Arnold Schwarzenegger sai hypopressivellä tuloksia aikaiseksi (ainakin kapean uuman kuvista päätellen) miksei se sopisi myös tällaiselle elämäntapamaratoonarillekin.
Tuleeko hengityskapasiteetin muutos näkymään maratonin loppuajassa?
Mitäköhän vyötärölleni tapahtuu?
Pääsenkö viimein tuulettelemaan vapautuneesti maaliintuloani?
Kuvassa ihana, elämänmyönteinen Miia, Pilates Health -ohjaaja ja Life Coach. Hän on ohjannut raskaana olevien ja synnyttäneiden ryhmiä vuodesta 2010 ja päätoimisesti vuodesta 2014.
VauMiin löydät myös Facebookista.
Hei, mielenkiintoista! Miksi törmäsin tähän vasta nyt? Tuo hypopressive-tekniikka kiinnostaa minuakin, tähän saakka olen kuntouttanut erkaumaani lähinnä pilates-tekniikoilla (ja projekti on tooosi hidas, kun välillä unohdan koko homman viikoiksi ja edistystä tapahtuu muutenkin niin hitaasti).
VastaaPoistaTäytyykin kahlata blogia eteenpäin, josko oot kirjoitellut tästä lisää? :)
Mukava että löysit hypopressive-postaukseni. Olen kirjoittanut vasta alkutilanteesta ja myönnettäköön, että nyt on jäänyt hengittelyt väliin. Täytyy ottaa itseäni taas niskasta kiinni ja jatkaa sisukkaasti. Kyllä me Annika saadaan itsemme kondikseen, eikö vaan :)
Poista